Radiant, journal of the Dutch Meteor Society
1979
1980
1994
2005
2019
Het begin
Sinds 1979 verschijnt het blad ‘Radiant’ van en voor de meteorenwaarnemer.
De oprichting van de Dutch Meteor Society 1979 had als doel wat tegenwoordig met een modieus woord ‘verbinden’ wordt genoemd. Veel waarnemers wilden minder formaliteit, minder vergaderen, geen bestuursperikelen maar vooral meer zelf doen.
In die tijd waren er al veel activiteiten, maar ze hingen als los zand aan elkaar.
De Dutch Meteor Society begon feitelijk alleen als blad, om de vele activiteiten in den lande te ondersteunen en te faciliteren. Alles zelf doen en zelf bekostigen is altijd ons motto geweest, immers subsidies ontvangen impliceert een loyaliteit die haaks kan staan op de eigen doelstellingen.
De eerste jaren werd Radiant dan ook in de avonduren gedraaid op de stencilmachine van het toenmalige Kamerlingh Onnes laboratorium in Leiden.
Van offsetdruk en het weergeven van foto’s konden we slechts dromen.
De papieren gloriejaren
Het aantal lezers groeide gestaag en velen waren bereid om enkele tientjes per jaar te betalen om daarmee een mooier en uitgebreider blad mét foto’s te kunnen maken. Het was in de periode dat het fotonetwerk onstuimig groeide en waarin meer en meer fraai fotomateriaal beschikbaar kwam.
Wij zijn onze eerste offsetdrukker altijd trouw gebleven; bij overgaan naar een ander bedrijf en ook toen hij zelfstandig begon. In die periode pionierden we samen. En soms werd er zonder kosten wel eens wat extra gedrukt. Als de Radiant verscheen moest het mooi zijn en voor die gelegenheid kwam er dan ook altijd een nieuw rubberdoek op de offsetpers voor mooiere resolutie. We experimenteerden met glanzend papier en hoge resolutie foto’s. Het werd mooier en mooier.
De productie van Radiant was in het pre-computer tijdperk een enorme klus. De teksten werden op stroken uitgetyped en die werden met het kopieerapparaat verkleind op 70% waarmee we twee koloms opmaak konden maken. In de avonduren werd er gemonteerd op de tekentafel in de drukkerij. Van de foto’s moesten eerst rasteropnamen worden gemaakt. Letterlijk knippen en plakken.
Radiant digitaal
Zodra de computers medio jaren 80 hun intrede deden, werd de Radiant op de computer aangemaakt maar aan het productieproces veranderde niet zo veel. Desktop publishing stond nog in de kinderschoenen en was voor de amateur onbereikbaar.
Pas vanaf begin jaren 90 zien we de Radiant op de computer opgemaakt. Omdat het drukken nog steeds analoog ging, zijn de digitaal beschikbare oude nummers uit die periode nog foto-loos.
Pas na 2000 werd de Radiant volledig digitaal opgemaakt en gedrukt.
Met dit laatste stopten we in 2002. Radiant ging verder als e-magazine vanwege de steeds hogere kosten voor drukken en porto. Vanaf dat moment heette het blad e-Radiant en verscheen 4 tot 6 maal per jaar.
Vanaf 2019 hebben we de oude naam Radiant weer hersteld en verschijnt Radiant vier tot zes maal per jaar, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare kopij.
Vanaf 2002 verscheen Radiant als e-magazine.
(deel van een artikel uit Radiant 2005 nr. 4)
Radiant: Downloads en index
Back-up op papier
Er zijn geen oude nummers van Radiant op papier meer beschikbaar.
Vanaf 1989 zijn oude nummers van Radiant te downloaden vanaf onze ftp-site.
Naast de complete Radiant nummers heeft de ftp site ook een sectie met een bibliografische index. Deze bestaat uit twee delen: de periode 1989 tot 2001 en de periode na 2001.
Radiant 1989-2001
Navigeer naar de bibliografische index op de DMS ftp-site. Het is aan te raden hiervoor een ftp programma als bv. Filezilla te gebruiken.
Download alle bestanden uit deze map op de lokale computer.
Open de Ms-Access database Index_radiant.mdb
Via de zoektermen in de database query’s kunnen artikelen op auteur of op onderwerp gezocht worden.
Radiant 2005-heden
Alle artikelen in Radiant 2005-2022 zijn ondergebracht in een Excel blad, dat met alle nummers van Radiant uit deze periode in één map op de lokale computer moet worden geplaatst. De artikelen zijn doorzoekbaar via de filters binnen de Excel omgeving.
Toekomst
Het ligt in de bedoeling op termijn de zoeksystemen te integreren in een SQL database zodat op de server zonder download gezocht kan worden.