Drie seconden vuurwerk boven Oost-Nederland


De eerste week van oktober gaf ons en aantal zeer heldere en transparante nachten. De camera’s van het Europees Netwerk draaiden lange nachten, maar heldere vuurbollen bleven uit.
De nacht van 8 op 9 oktober begon met twijfelachtige omstandigheden. Er werd zelfs een geheel bewolkte nacht voorspeld, maar ook onder die omstandigheden draaien de vuurbolcamera’s.
Om 20:43:34 UT verscheen een heldere vuurbol boven het Duits-Nederlandse grensgebied ter hoogte van het noordelijkste puntje van Noord Limburg.
Het object drong de dampkring binnen met een snelheid van 16,3 km/s en doofde 4 seconden later uit op een hoogte van 34 km net even ten Noordoosten van het Achterhoekse Hummelo, de bakermat van een bekende Achterhoekse rockband.
Zes stations van het Europees Netwerk legden de vuurbol vast. Van enkele stations (Ermelo en Twisk) moeten de opnamen nog binnen komen, dus het aantal opnamen kan nog toenemen.
Vanuit Bussloo (EN906) en vanuit Herford (EN911) werd de vuurbol dwars door een dik wolkendek gefotografeerd.
Baan- en trajectberekeningen zijn gedaan aan de hand van opnamen van de stations EN900 (Woold), EN902 (Engelmanshoven), EN903 (Terschelling) en EN905 (Benningbroek).
In Woold werden die nacht testopnamen gemaakt met een camera voor een nieuw station: EN912 Brüchmühle in Duitsland. Ook deze camera pakte de vuurbol uiteraard mee.
Ook werd een gedetailleerde lichtcurve verkregen met de high-speed fotometer van de Tsjechische Academie van Wetenschappen. Vele tientallen flares zijn vastgelegd wat erop wijst, dat de vuurbol tijdens zijn toch door de dampkring geheel is gefragmenteerd.
Het is uitgesloten dat er meteorietfragmenten zijn neergekomen. Met magnitude -7 was de vuurbol daarvoor te zwak en de uitdoofhoogte van 34 km was daarvoor veel te hoog.

Het grondtraject van de vuurbol van 8 oktober 2024 boven het Duitse grensgebied en de Achterhoek. 
Het traject maakte een hoed van 46 graden met de horizontaal.
Metingen en berekeningen: Dutch Meteor Society

Baan- en trajectgegevens van vuurbol EN20241008.
Metingen: Dutch Meteor Society
Berekeningen: Czech Academy of Sciences.

De vuurbol van 8 oktober 2024 20:43:36 gefotografeerd vanuit het Zdenek Ceplecha meteoorobservatorium te Winterswijjk-Woold. Het spoor toont vier langere lichtmoten: overgeslagen breaks. De derde (de helderste flare) markeert het tijdstip 20:43:36.00 UT.
Elke seconde wordt een break overgeslagen waarmee een real-time schaal langs het meteoorspoor ontstaat.
Foto: Hans Betlem

Dezelfde vuurbol, gefotografeerd vanuit Benningbroek, laag aan de zuidoostelijke horizon.
Foto: Jos Nijland.

Ook station EN902 te Engelmanshoven maakt gebruik van een GPS gestuurde shuttersturing die op de hele seconde een break overslaat. Dit spoor toont drie secondenmarkeringen (de vierde, nabij het eindpunt,  zit achter de wolk). 
Foto: Jean-Marie Biets

Ook vanuit Terschelling werd een goede opname van deze vuurbol verkregen, zeer laag in het ZZO. Foto: Marco Verstraaten.

De lichtcurve van de vuurbol van 8 oktober 2024 toont heel veel spikes: dit wijst op heftige fragmentatie.