Negende voorspelde asteroïde impact


Op 4 september 2024 om 16:46 UT drong een kleine asteroïde van naar schatting 1 meter diameter de aardatmosfeer binnen boven het westelijk deel van de Pacific nabij het eiland Luzon in de Philippijnen.
In dit deel van de wereld zijn geen cameranetwerken actief, maar de vuurbol is vastgelegd door een groot aantal toevallige waarnemers/filmers.
De asteroïde die de naam 2024 RW1 heeft gekregen, is in de ochtend van 4 september ontdekt door Jacqueline Fazekas met de door NASA gefinancieerde Catalina Sky Survey, een observatorium in Tucson, Arizona. 
Op X zijn verschillende video opnamen van de spectaculaire vuurbol verschenen.
Peter Jenniskens, SETI Institute en Ames Research Center (NASA) stelt, dat de fragmentatie op grote hoogte, zoals die te zien is op de video opnamen vanuit Luzon en ook de snelle toename van de helderheid, de lange wake en de vele flares, gecombineerd met de geringe inclinatie van het object én de halve lange as in een 3:1 resonantiebaan met Jupiter, suggereert dat 2024 RW1 mogelijk een CM2 koolstofchondriet is geweest.

Bronnen

www.imo.net

www.space.com
Daniel W.E. Green, CBET 5438  4 september 2024

De ontdekkingsbeelden van 2024 RW1 op de ochtend van 4 september 2024. Enkele uren later zou het object in een grote vuurbol ter hoogte van de Filippijnen in de atmosfeer vergaan.
Credit: Catalina Sky Survey.

De vuurbol van 4 september 2024 16:39 UT geassocieerd met 2024 RW1 gefotografeerd door Jomar M. vanuit de Philippijnen.