Heldere nachten rond Perseïdenmaximum


De beide maximumnachten van de jaarlijkse Perseïdenzwerm liggen weer achter ons. We mogen terugzien op een uitzonderlijke situatie: twee compleet onbewolkte nachten 11/12 en 12/13 augustus en voor een groot deel van het land ook nog eens een onbewolkte 10/11 augustus.
Vooral de nacht van 11 op 12 augustus was kristalhelder met op het platteland een grensmagnitude van 6,3. De daarop volgende nacht was een stuk heiiger maar met een grensmagnitude rond de 6,0 nog prima te doen.

Perseïden 2024 : een normale show

Uit de binnengekomen berichten blijkt wel, dat de Perseïden enthousiast zijn waargenomen. Vooral de vooruitgeschoven DMS post in Zuid Frankrijk kon profiteren van loeiheldere nachten.
De eerste indruk is, dat de Perseïden een normale terugkeer vertoonden, wellicht zelfs iets onderpresteerden.
Opvallend was het ontbreken van echte vuurbollen. In de nacht van 11 op 12 augustus werd nog een helder exemplaar (-4) vastgelegd door vijf stations van het Europees Netwerk (23:23:11 UT) maar verder bleef het magertjes. In de nacht van 12 op 13 augustus scoorden de all-sky toestellen zelfs geen enkele simultaanopnamen. Die nacht werden wel wat meer heldere meteoren gezien, zo -2 en -3, maar die zijn geen materiaal voor het all-sky netwerk

CAMS

Meer dan 100 CAMS toestellen waren actief en in de nacht van 11 op 12 augustus werden dan ook meer dan 16000 meteoren vastgelegd. De analyse van dit materiaal zal nog wel enige tijd duren. De gegevens van de nacht 12/13 augustus worden op het moment dat deze nieuwsbrief wordt samengesteld nog volop verzameld.

Publiciteit

Als gebruikelijk gaan de Perseïden gepaard met veel publiciteit. Onze website kreeg een record aantal van 125 verschillende bezoekers op één dag te verwerken. Mogelijk is dit een reactie op een artikel in de Telegraaf van zaterdag 11 augustus waarin aandacht voor de Dutch Meteor Society en ons all-sky netwerk.

Radiant

Het verkregen materiaal nodigt uit voor een uitgebreide analyse die op een later moment in Radiant zal verschijnen.
Het komende 2024-3 nummer van Radiant zal vooral in het teken staan van de verslagen, belevenissen en anekdotes van eenieder die de Perseïden heeft waargenomen.

De Perseïden 2024 vertoonden weinig grote klappers. Deze kleine vuurbol van magnitude -4 verscheen op 11 augustus om 23:23:11 UT en werd door meerdere all-sky stations vastgelegd. Foto: EN900 Winterswijk-Woold

Dezelfde Perseïde vuurbol, vastgelegd door all-sky toestel EN906 vanaf de Volkssterrenwacht Bussloo. Foto: Jaap van ‘t Leven

Van deze vuurbol werd een gedetailleerde lichtcurve vastgelegd door de high-speed fotometer van de Tsjechische Academie van Wetenschappen te Winterswijk-Woold