Zeer heldere alfa Capricornide


Op 31 juli 2024 om 22:21:39 UT verscheen een zeer heldere alfa Capricorniode vuurbol boven Duitsland en doofde drie seconden later uit nabij de Duitse stad Osnabrück op een hoogte van ruim 69 km.
De vuurbol was lid van een jaarlijkse meteorenzwerm en bestond uit fragiel kometair materiaal. Het is uitgesloten dat er materiaal van deze vuurbol op aarde is neergekomen.
De vuurbol werd vastgelegd door maar liefst zeven stations van het Europees Netwerk (EN): EN900 Winterswijk-Woold, EN901 Humain, EN903 Terschelling, EN905 Benningbroek, EN906 Bussloo, EN908 Ermelo en EN911 Herford.
De maximale helderheid (absolute magnitude, genormeerd naar een afstand van 100 km) bedroeg magnitude -10,65.

Experimentele LCD shutter

De camera te Winterswijk-Woold was uitgerust met een experimentele LCD shutter, die 16 onderbrekingen van het spoor per seconde maakt. Vrijwel alle EN stations zijn voorzien van LCD shutters, maar deze worden gestuurd door autonoom draaiende functiegeneratoren. Daarmee worden alleen de tijdsintervallen van 1/16e seconde vastgelegd, maar niet de absolute tijd in ms. van elke break. De nieuwe shuttersturing is GPS gestuurd en markeert elke hele seconde op het gefotografeerde spoor. Het fotografisch vastgelegde spoor is daarmee te ijken met de door de high-speed fotometer te Winterswijk vastgelegde lichtcurve.
Op dit moment zijn drie van zulke GPS gestuurde shutters in ons netwerk in bedrijf en zodra alle kinderziektes eruit zijn, zullen ze op meer stations van ons netwerk gaan worden ingezet.

De vuurbol van 31 juli 2024, vastgelegd door de IP-camera te Winterswijk-Woold

Lichtcurve van de vuurbol van 31 juli 2024, opgenomen met de high-speed fotometer (5000 samples per seconde) van de Tsjechische Academie van Wetenschappen, opgesteld op het Zdenek Ceplecha meteorenobservatorium te Winterswijk-Woold.

Projectie van het traject in de atmosfeer op het aardoppervlek. De met groen aangegeven stations hebben de vuurbol vastgelegd. Hij bevond zich op zeer korte afstand van het EN station te Herford.

Baan- en trajectgegevens van de vuurbol van 31 juli 2024.
Metingen en berekeningen: Dutch Meteor Society

De vuurbol van 31 juli 2024 22:21:41 UT gefotografeerd vanuit station EN900 te Winterswijk-Woold.
Op dit station wordt gewerkt met een nieuwe experimentele GPS gestuurde shutter die op de hele seconde markeringen in het meteoorspoor aanbrengt. De pijltjes geven resp. de tijdstippen 22:21:40,000 UT en 20:21:41.000 UT aan.
Foto: Hans Betlem

Vanuit het Duitse Herford was de vuurbol een indrukwekkende verschijning vanwege de zeer korte afstand tot het waarnemingsstation.
Foto: Jörg Strunk

Laag aan de horizon in de opname van station EN905 Benningbroek. Foto: Jos Nijland

Dezelfde vuurbol, vastgelegd vanuit Bussloo door station EN906. Foto: Volkssterrenwacht Bussloo, Jaap van ‘t Leven

Op zeer grote afstand zag de all-sky camera EN903 op Terschelling de vuurbol laag aan de horizon. Foto: Marco Verstraaten