Bussloo, 20 April 2024
Dutch Meteor Society vierde 45 jarig bestaan
Op zaterdag 20 april 2024 kwamen de actieve waarnemers en camera operators alsmede een aantal geïnteresseerden in meteoren bijeen in een feestelijke bijeenkomst op de Volkssterrenwacht in Bussloo.
Er stond een zestal interessante lezingen op het programma en er werd stilgestaan bij alles wat de DMS in de afgelopen 45 jaar gedaan en bereikt heeft.
Ook werden vele (technische) wetenswaardigheden uitgewisseld en werden de nieuwste ontwikkelingen rond het CAMS netwerk en het All-Sky netwerk besproken.
Koen Miskotte besprak de stand van zaken net betrekking tot de analyses van de activiteit van de Geminidenzwerm, een onderzoek dat nog wel enige tijd zal vergen. Hierin worden waarnemingen van DMS alsmede buitenlands materiaal verwerkt.
Carl Johannink gaf een update van de stand van zaken rond het CAMS netwerk. Het aantal camera’s in het netwerk is de afgelopen jaren flink gegroeid en derhalve ook het aantal vastgelegde meteoorbanen. Ook de technische perikelen m.b.t. het invoegen van RMS camera’s in het netwerk werden besproken.
Jaap van ‘t Leven praatte ons bij met nieuws uit de wereld van de kometen. Hij schotelde een mooi palet aan verschijningen van relatief heldere meteoren in de tweede helft van 2024 voor.
Marc de Lignie bracht een zeer technisch betoog over de in ontwikkeling zijnde GPS gestuurde LCD shutter voor all-sky camera’s. Hiermee kunnen de shutterbreaks van real time informatie worden voorzien zodat ijking aan de in gebruik zijnde high-speed fotometer mogelijk wordt. In een testopstelling werd het een en ander verduidelijkt.
Felix Bettonvil verhaalde uitvoerig over de bevindingen rondom de val van de Ribbeck meteoriet. Als deelnemer aan de zoektochten kon hij uitvoerig verhalen vanuit het veld. Ook presenteerde hij een fraai overzicht van het tot dusver lopende onderzoek aan de val.
Als laatste spreker gaf Romke Schievink een uiteenzetting over de opbouw van een observatorium annex woonhuis in een door hem gekochte watermolen in het Duitse Bruchmuhle. Hier staan inbmiddels CAMS camera’s opgesteld en een all-sky camera als onderdeel van het EN zal later dit jaar volgen.
Een feestelijke bijeenkomst bevat uiteraard feestelijke momenten. Meesterbakker Koen Miskotte zorgde voor de zoetigheid in de middag en middels een champagnetoast werd geproost op de voorbije maar vooral de komende jaren.
Duidelijk is, dat DMS bruist van de activiteiten, met gemak een middag kan vullen met eigen activiteiten en resultaten en met vol optimisme op weg kan gaan naar het halve-eeuw feest.
De Noordzee vuurbol van 10 april 2024
Vanuit vijf EN stations vastgelegd
Op 10 april 2024 om 19:57:04 UT (21:57:04 zomertijd) verscheen een heldere vuurbol boven de Randstad. Door het vroege uur op de avond werd deze vuurbol door velen gezien.
De vuurbol begon op te lichten boven Delft op een hoogte van 80,1 km en doofde ruim 5 seconden later boven de Noordzee uit op een hoogte van 32,7 km.
Zelfs als het eindpunt boven land had gelegen, zouden er geen meteorieten zijn neergekomen. De meteoroïde drong daarvoor niet diep genoeg in de dampkring door en de vuurbol was met een absolute helderheid van magnitude -8,68 te lichtzwak.
In grote delen van het land was het bewolkt. De meeste stations van het Europees Netwerk meldden bewolking maar toch kon de vuurbol vanuit vijf stations worden vastgelegd: EN89 te Herford (Duitsland), EN900 te Winterswijk-Woold, EN901 te Humain (België) EN905 te Benningbroek en EN909 te Twisk.
Overzichtskaart met alle actieve stations van het Europees Netwerk in West Europa. De met groen gemarkeerde posten legden de vuurbol van 10 april 2024 vast.
De witte pijl geeft de grondprojectie van het traject in de dampkring weer. In één oogopslag is te zien, dat er niets op land kan zijn neergekomen.
Gegevens van traject en heliocentrische baan van vuurbol EN20240410.
Berekeningen: Dutch Meteor Society.
De vuurbol van 10 april 2024 19:57:04, gefotografeerd vanuit Twisk. Station EN909, Marco Verstraten.
Ook vanuit Benningbroek zat veel bewolking en goed zicht op de vuurbol in de weg. Desondanks deze fraaie opname van station EN905 door Jos Nijland.
Een onbewolkte hemel in Winterswijk/Woold, station EN900, maar hier zaten bomen in de weg. Rechts naast de vuurbol is de high/speed fotometer van de Tsjechische Academie van Wetenschappen zichtbaar. Foto Hans Betlem
Zeer laag aan de horizon, gezien vanuit het Duitse Herford, station EN89. Foto: Jörg Strunk.
Bewolking en heiigheid. Vanuit station EN901 te Humain in de Belgische Ardennen was de vuurbol laag aan de noordelijke horizon te zien. Foto: Jean-Marie Biets.
Recent Posts
-
Radiant 2025-1 maart 24,2025
-
18 februari 2025 : grote vuurbol en meteorietval in Polen februari 24,2025
-
Vuurbol boven Twente februari 18,2025
-
De vuurbol van 9 februari 2025 2:02:12 UT februari 10,2025
-
Terugkeer van de Andromediden in 2024 februari 8,2025
-
Deurbelcamera legt meteoriet impact vast januari 19,2025
-
Boötiden lieten zich zien! januari 5,2025
-
De vuurbol van 28 december 2024 boven West België december 29,2024